" Serambi Ilham ": Senyum

" Serambi Ilham "

Mereka yang selalu susah, tidak susah kehilangan kesusahan. Mereka yang selalu senang, tidak senang kehilangan kesenangan.

Name:
Location: Johor, Malaysia

Maka adalah hamba diberi nama akan ayahanda dan bonda hamba Penjaga Cahayaharapan. Maka sesungguhnya hamba dibesarkan di Simpang Renggam, di Selatan Kepulauan Tanah Melayu.

Sunday, October 02, 2011

Senyum

Bismillah

Rasulullah s.a.w. bersabda daripada Abu Dzar r.a. katanya:

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَبَسُّمُكَ فِي وَجْهِ أَخِيكَ لَكَ صَدَقَةٌ

Maksudnya: Rasulullah s.a.w. telah bersabda: “Senyumanmu terhadap saudara kamu adalah sedekah”.[1]


Suatu perkara yang menarik; pabila seseorang tersenyum, dia hanya memerlukan satu otot sahaja berbanding 37 otot untuk bermasam muka (St. Louis. 1995). Ada juga yang menyebutkan bahawa untuk senyum, seseorang memerlukan empat otot berbanding 20 untuk bermasam muka. The New York Times 19 April 1987, menyebutkan senyum memerlukan 10 otot sahaja berbanding 100 otot untuk bermasam muka. Semua kenyataan ini jelas memberi tahu kita bahawa senyuman adalah lebih mudah berbanding bermasam muka.


Namun begitu, Dr. David Song berpendapat bahawa senyum memerlukan 12 otot berbanding hanya 11 otot sahaja untuk bermasam muka. Bermakna, bermasam muka muka lebih mudah kerana penggunanaan otot yang minima. Oleh kerana itu, ramai manusia lebih gemar bermasam muka berbanding menghulur senyuman, Walaubagaimanapun beliau telah menjelaskan bahawa penggunaan otot yang lebih ketika senyum, memberi manfaat kepada wajah supaya menjadi cantik dan tegang.


Nah! Apalagi! Senyumlah...!


Islam memang indah. Walau dengan senyum, memberi banyak faedah. Walau ia kecil dan mudah, ia sangat berguna buat ummah. Oleh itu, kenapa perlu resah dan gelisah bila Islam memberi banyak faedah. Yang kecil dan mudah, pun memberi faedah, apatah yang besar seperti undang-undang dan syariah. Pasti ummah aman dan tiada gundah.


Wallahu a'lam


[1] Hadis riwayat Imam at-Tirmidzi no. 1956.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home